Meritum kuchni włoskiej- łatwość i prawdziwe składniki

Jeżeli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci oraz konsumenci na świecie spożywają na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, która z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej niż raz na dzień.

Kraków restauracja włoska

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako bazowe cukry, które akompaniują posiłkom jako danie poboczne – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub rybnymi – jest następnym perfekcyjnym przykładem pospolitej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno znaleźć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno utworzyć proste lub też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do standardowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – po prostu należy je wszystkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

W takim razie, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtedy wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź innym, równie wybornym daniem. Prosto, czysto oraz smaczne -o to chodzi!