Świetna kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród licznych alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń oraz duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie dania
Pasty są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. jedzenie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, piada i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film