Pragniesz wiedzieć, jak zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednakże nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co zapewnia pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeżeli prawidłowo zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.
restauracja Kraków
Ale najpierw: trochę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem kultowym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub bazylii, do tego trochę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Oczywiście, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, też jeżeli chodzi o pizze. Jedna reguła jednak jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria powinna być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i w największym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, zawiera lokalne składniki.
Co jest niezbędne prócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży lub też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
Następnie pora na ukochane akcesoria, choć można trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najporządniej także gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – czyli upiększyć kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.